Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Nytårstanker – sommerfugleffekten

Nytårstanker – sommerfugleffekten
Udgivet tor d. 31. dec 2020, kl. 14:50
Nyheder

”..Derfor skal I bede således: Vor Fader, du som er i himlene! Helliget vorde dit navn, komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; giv os i dag vort daglige brød, og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere, og led os ikke ind i fristelse, men fri os fra det onde. Thi dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen.« (Mattæus evangeliet kap. 6 v. 5-13)

I teksten til i dag – Nytårsdag - lærer Jesus disciplene at bede Fadervor. 

Fadervor består kun af 66 ord og syner unægtelig ikke af meget. Ikke desto mindre rummer de ord tilsammen så megen kraft i sig, at denne bøn stadig her 2000 år efter og hver eneste dag bliver bedt af over 1 milliard mennesker ud over hele jorden.

Det er således en slidstærk bøn, som man kan bede hver dag igennem et helt liv uden at den mister sin kraft.

Der findes en kaosteori, der siger, at hvis en sommerfugl slår med vingerne over Caribien, kan det udløse en orkan over de britiske øer, den såkaldte sommerfugleeffekt. En tilsyneladende fuldstændig ubetydelig hændelse eller handling kan udløse store forandringer.

En kollega har fortalt, at den teori slog ham, da vi i 2019 fejrede 30-året for murens fald.

Det som skete i de november dage i 1989 havde end ikke de klogeste analytikere ventet, forudset, endsige turdet håbe på.

Måske havde nogle mennesker håbet. De ganske få mennesker der i begyndelsen mødtes til fredsbøn og lystænding i Nicolaikirken i Leipzig; de få, der i løbet af oktober og november 1989 blev til tusinder, de havde HÅBET. Men at deres bønner og stearinlys for freden skulle nedbryde verdens stærkeste mur og jerntæppe, uden at der blev løsnet et eneste skud, det havde de næppe turdet håbe på skulle ske i deres levetid. Og alligevel skete det.

På samme måde fik en lille ung skolepige - som man kan mene så meget om - sat en bevægelse af børn og unge i gang over hele kloden; de rejste sig og gik på gaden for at minde os voksne om vores ansvar for den klode, vi giver videre.

Forhåbentlig kan et lille stik med en vaccine i overarmen også være et vingeslag, der sætter en forandring af dimensioner i gang, både for den enkelte og for alle mennesker på vores klode. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men ikke desto mindre er det en frydefuld tanke her på tærsklen til et nyt år, hvor pandemien stadig raser over det meste af kloden, og hvor det fortsat gælder om at væbne sig med den svære tålmodighed.

For en uge siden fejrede vi julens budskab om et lille sårbart barn, der kom til verden i en stald lidt uden for Betlehem. For forældrene var det et skelsættende øjeblik, men for verden som sådan var den barnefødsel i en lille afkrog af verden en fuldstændig normal og hverdagsagtig begivenhed. 

Og alligevel udløste denne fødsel store forandringer. Her 2021 år senere tæller vi fortsat årene efter dette barns fødsel.

Som sagt er Fadervor umiddelbart blot en lille bøn på kun 66 ord. Men denne bøn har kolossal betydning for mange mennesker hver eneste dag.

Hvorfor? Fordi den fylder én med håb! Den fortæller os, at Guds himmel er spændt ud over os og under os. Gud ser og følger os, og han er der altid for at dele og bære livet med os. Der er uendelig megen frisættelse i at tænke på, at vi ikke bare er overladt til os selv og vores egen usikre formåen både i lyse såvel som tunge dage.

Med Fadervor kan vi trygt lægge vores liv i Guds hænder i forvisning om, at dér ligger det bedst og der ender det godt.

Fadervor syner nok af så lidt, men som sommerfuglens vingeslag, kan den udløse enormt meget livgivende håb og frimodighed!

Derfor er et af de bedste vers i vores salmebog måske også dette:

Aldrig ræd for mørkets magt, stjernerne vil lyse! Med et Fadervor i pagt skal du aldrig gyse! (DDS 784 v.2)

Med de ord vil jeg ønske jer alle et velsignet nytår! Og samtidig sige alle en stor tak for året der er gået, og tak for den opbakning, jeg har fået til mit virke som præst her hos jer.

 

Kærlig hilsen

Carsten Marvig

Sognepræst